MARGARİN NEDİR?

MARGARİN NEDİR?

Margarin; çeşitli yağların, su ve yağsız süt gibi malzemelerin karışımından oluşan ince kristalli bir besin maddesidir.

Tamamen bitkisel kökenli yağlardan yapılır.

Kase margarinlerin doymuş yağ içeriği zeytinyağı, ayçiçek yağı vb. sıvı yağlarla neredeyse aynıdır.

Kolesterol içermez.

Trans yağ içermez.

Paket margarinler yaklaşık %70, kase margarinler yaklaşık %60 yağ içeriğine sahiptir.

10 gramı 63 – 54 Kcal enerji verir.

 

Margarin Nasıl Yapılır?

 

Margarinin yapım aşamaları hakkında sık sık sorular alıyoruz. İşte en merak ettiğiniz soruların cevapları!

 

Margarinlerin yapımında hangi yağlar kullanılmaktadır?

Türkiye'de üretilen margarinlerde genellikle ayçiçeği, soya, pamuk, kanola, palm ve türevleri gibi bitkisel yağlar kullanılmaktadır.

 

Margarin üretilirken kimyasal işlemlerden geçer mi?

Doğada bulunan yağların hiçbiri, sızma zeytinyağı hariç, ham olarak tüketilemez. Çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanarak yenilebilir hale getirilir.

Margarin üretmenin sadece tek bir yolu yoktur ama esas itibariyle süreç çok basittir. Önce uygun olan yağ bileşimi belirlenir. Daha sonra bu bileşimin; yağsız süt veya süt proteini gibi bileşenler, gerekli vitaminler ve su ile karıştırılmasıyla istenilen lezzet ve besin değerleri belirlenir.

 

Dünyada margarin üretimi konusunda nasıl bir teknoloji kullanılmaktadır?

Gerek yurdumuzda gerek dünyada gelişmiş teknolojilere uyumlu firmalar, modern üretim yöntemlerini ve bilgilerini kullanmaktadır. Ülkelere ve firmalara, kullanacakları teknoloji konusunda bir yaptırımda bulunulmamakta, ancak yönlendirme regulasyonlarla yapılmaktadır.

Örneğin AB’de henüz kesin bir regulasyon/direktif olmamasına rağmen genel eğilim margarinde trans yağ içeriğinin %2’nin altında olması yönündedir. Ancak Türkiye’de trans yağların %1’den düşük olması hedeflenmiştir ve bu oranın altında trans yağ içeren besinler, 2007 yılında yayınlanan etiketleme tebliğine göre “Trans Yağ Yoktur” olarak kabul edilir. Türkiye'de üretilen margarinlerin trans yağ içeriği % 1’in altındadır ve ambalajlarında "Trans Yağ Yoktur" etiketini taşır. Bu patent MÜMSAD'a aittir.

Kaynak: margarinleherseytamtadinda.com | www.modernmargarin.com